Technology

Hur aMSa blev en Smash Melee-spelare måste du absolut se upp med

Hur aMSa blev en Smash Melee-spelare måste du absolut se upp med
Written by admin

Sedan han flyttade till Kanada 2022 för att tävla i fler nordamerikanska turneringar, har Masaya Chikamoto, mer känd som aMSa, cementerat sig själv som en av de bästa Super Smash Bros. Melee-spelarna i världen. Förutom att komma från en mindre region (konkurrensmässigt) är aMSa unik bland Melee-spelare av en specifik anledning: han spelar Yoshi.

För de som inte känner till Melee är Yoshi en karaktär som är lite konstig. Till att börja med saknar de ett up-b som kan användas för att återhämta sig, och har istället ett speciellt högt dubbelhopp som ger superarmour. Yoshi är också den enda karaktären som inte kan hoppa ut ur sin sköld, vilket gör det svårare att fly från högtryckssituationer.

aMSa vid Genesis 6 2019

aMSa vid Genesis 6 2019

© Long Nguyen / Red Bull Content Pool

För att uttrycka det rakt på sak är Yoshi en karaktär vars rörelsesätt, spelstil och nödvändiga tekniska skicklighet gör att endast de mest dedikerade konkurrenterna kommer att få framgång med dem. För att en spelare ska kunna använda Yoshi på högsta nivå måste de vara villiga att gå igenom år av förlust mot bättre karaktärer, förmågan att förnya sig i varje matchup och en vägran att välja en ny huvudroll när det blir tufft.

Lyckligtvis är aMSa den personen.

2022 gav sig aMSa ut på en krigsstig. Hans seger på The Big House 10, allmänt betraktad som den mest staplade turneringen genom tiderna, var första gången i Melee-historien som en Yoshi vann en supermajor. aMSa skulle sedan upprepa bedriften och kom först vid Apex 2022. Året avrundade blev aMSa 3:e totalt, det högsta han eller någon Yoshi någonsin har placerats på. På väg in i 2023 har aMSa siktet inställt på ett enda mål: #1 i världen.

aMSa:s första gången som tävlar i Nordamerika

När den här japanska Yoshi-spelaren kom till Nordamerika för Evo 2013 var det få som förväntade sig att han skulle göra det väldigt bra. Många var under intrycket att karaktärer på mellannivå var livskraftiga i mindre regioner men aldrig kunde överleva mot toppspelarna i Nordamerika. Men när aMSa tog bort ett spel från Mew2King, en av de fem gudarna i Melee (som anses vara spelets framstående dräpare på mitten), började huvudena vända.

Trots den imponerande uppvisningen skrev många av aMSas vinst som en gimmick, och hävdade att Yoshi, även om han kunde göra spelare som var oförberedda på karaktärens unika spelstil, inte kunde besegra en toppspelare som har studerat matchupen. Ändå placerade sig aMSa på 25:e plats i historiens största närstridsturnering fram till dess, och höll sig själv mot den övre klassen av spelare. Om 2013 var aMSas debut skulle 2014 vara hans utbrott. När han återvände ett år senare för “Summer of Smash”, uppmärksammade han alla.

Inför Evo 2014 deltog aMSa i en serie turneringar för att förbereda sig. En av dem var Kings of Cali 4, en medborgare med Team OXY som värd i SoCal. Än en gång skulle aMSa möta Mew2King. Revanschen spelades på stream och läktarna var fulla av fans som var ivriga att se hur det skulle gå den här gången.

aMSa har verkligen etsat in hans namn i spelet

aMSa har verkligen etsat in hans namn i spelet

© Long Nguyen / Red Bull Content Pool

Under öppningen av setet frågar kommentatorn Lovage sin partner, Scar, om han “ser aMSa ta en match”. Scar, tvekade att säga vad de flesta tänkte, hånade helt enkelt åt idén. Detta var trots allt Mew2King, mellanskiktet.

Mot alla odds skulle de kommande tjugo minuterna vittna om en av de största störningarna i Melees historia. aMSa slog skoningslöst ner Mew2King, tog ett spel från sin Sheik på Final Destination (vilket var oerhört), tvingade honom att byta till Fox (ett tecken på desperation) och tog setet i fyra spel. Denna vinst – en av de mest sedda Melee-uppsättningarna genom tiderna – cementerade aMSa som en av de prestigefyllda få som någonsin har besegrat en av gudarna, och han gjorde det med Yoshi. aMSa skulle fortsätta att sluta 5:a på KoC4, strax efter Lucky, M2K, Armada och Mang0.

Under hela 2014 hade aMSa andra stora vinster över spelare som Fly Amanita, ChuDat och Silent Wolf. Efter en kort ledighet hemma återvände aMSa till Nordamerika för vad som höll på att bli ännu en av de största Smash-turneringarna i historien: Apex 2015. Där skulle han lägga till sin lista över vinster genom att slå Zhu, Lucky, SFAT, och KirbyKaze. Hans löpning avbröts till slut av den dåvarande nummer 1 Mang0 i ett set som gick till den allra sista matchen.

När allt var sagt och gjort slutade aMSa 5:a, strax efter Hungrybox, Mang0, Leffen, Armada och PPMD. Att åstadkomma den bedriften, vid en sådan staplad turnering och med Yoshi, var ofattbart för de flesta, och ändå hade aMSa gjort det.

Bli en topp 5 närstridsspelare

Trots hans framgångar i Nordamerika fanns det en hotande fråga kring det japanska fenomenet: hur långt kunde han gå? En eller två bra placeringar med ett mellanskikt var förvisso ovanligt, men många förväntade sig att toppspelare helt enkelt kunde studera matchningen och ogiltigförklara uppkomlingen dinosaurie. Men var Yoshi så dålig som folk trodde?

År 2013, den elfte iterationen av Melee-listan hade Yoshi rankad som den 8:e sämsta karaktären i spelet: lägre än Donkey Kong, Link, Ganon och Mario.

I slutet av 2015 hade Yoshi klättrat 6 platser till 12:a av 26. Äran för denna förändring är direkt knuten till aMSas framgångar i stora turneringar. Oavsett om karaktären är “bra” enligt konventionella standarder, var det inget som förnekade turneringsresultat.

I takt med att Yoshis rykte fortsatte att växa, så ökade också aMSas. Efter att ha rankats 77:a 2013, klättrade aMSa stadigt till 22:a 2014. Under de närmaste åren tog han vinster mot sådana som SFAT, Wizzrobe, Ice, Crush och ytterligare två av Melees gudar: Mang0 och Hungrybox. I slutet av 2018 kom aMSa äntligen in bland de 10 bästa och rankades 9:e totalt. Han följde upp det genom att gå upp till 7:e plats 2019 och såg ut att bryta sig in i topp 5.

Tyvärr stängde restriktioner för pandemiresor 2020 tillfälligt ner hans förmåga att tävla i Nordamerika, och han tvingades sluta spela Melee på hög nivå i nästan två år. Medan han skulle delta i två Smash Summits och Smash World Tour Asia East Finale (som han vann), kunde aMSa inte få reps mot andra proffs medan resten av världen snabbt steg upp i nivå tack vare Slippi onlinespel.

2022: aMSa flyttar till Kanada

När 2022 grydde och resebegränsningarna började lossna hade aMSa ett enda mål i åtanke: vinna en major.

Så snart han kunde började han planera för att flytta till Vancouver, Kanada för att delta i fler turneringar. Nu, snarare än att flyga in från Japan och delta i evenemang med jetlagga och lite rostiga, skulle han ha en hemmabas i Pacific Northwest där han kunde få rejäla reps på Slippi och stabila sömn också. Världen höll på att se vad peak aMSa kunde göra.

Innan de flyttade helt, deltog aMSa i en rad nordamerikanska turneringar i början av året. Vid Genesis 8 visade aMSa att han fortfarande var en duktig tävlande och slutade 5:a. Han följde upp det med en 3:e plats på Pound och 4:e vid Battle of BC 4. Efter en mindre dipp på Get On My Level skulle han skriva historia genom att nå stora finaler på en major för första gången i sin karriär.

Double Down 2022, värd i Las Vegas, var värd för några av de bästa spelarna i världen – Zain, iBDW, Hungrybox, Fiction – och aMSa gick hela vägen. Tyvärr kom han till kort till nuvarande nummer 2 i världen, iBDW, efter en hjärtskärande misskötsel ledde till hans förlust. Trots att han inte vann markerade Double Down första gången som en Yoshi skulle tävla i den stora finalen i en major, och aMSa var pixlar ifrån att återställa parentesen.

Efter hans framgång i Sin City, reste aMSa till Storbritannien för att tävla på Fête 2, en europeisk “superregional” som innehöll personer som Professor Pro, Mekk, Bbats, Pipsqueak och Spark. Trots hård konkurrens ansågs aMSa vara favorit med bred marginal. När han kom fram till vinnare, segrade aMSa och noterade sin bästa turneringsvinst hittills.

Med TurnDownForWalts eviga ord, “det är inte om, det är när kommer aMSa att vinna en major”.

Efter en 4:e plats i Lost Tech City skulle aMSa officiellt flytta till Kanada. En vecka efter hans ankomst, hans lägenhet fortfarande i olika stadier av att packas upp, skulle han flyga över kontinenten för att tävla i den utan tvekan mest staplade turneringen i Melee: The Big House 10:s historia.

Med nästan varje topp 100-spelare närvarande var vägen till seger full av potentiella störningar, det skulle inte finnas någon säker passage till stora finaler. Överlevnad innebar att jobba för varje vinst. För aMSa – den enda Yoshi som tagit sig ur pooler – skulle en objektivist ha ansett att det var en omöjlig turnering att vinna. Oddsen för att en karaktär i mitten av skikten skulle gå igenom och slå en parentes full av shejker, rävar och falcos, lät i bästa fall som en fantasi. Men för aMSa, som har trotsat förnuftet i nästan ett decennium, var det ännu en dag på kontoret.

Efter att ha kommit fram till vinnare skickade aMSa Krudo, KoDoRiN, Hungrybox, Soonsay och Mang0 för att säkra sin plats på vinnarsidan i de stora finalerna. I väntan på tålamod skulle aMSa återigen möta spelaren som bröt sin Askungen kort för alla dessa år sedan på Apex 2015: Mang0.

Tidigt i setet tog aMSa en övertygande ledning och stängde de första två matcherna med lite problem. Men Mang0 – en femtonårig veteran från huvudscenen – är väl insatt i att hantera press. Han slog tillbaka och vann två matcher i rad och såg ut att vara på gränsen till att återställa konsolen. Efter att ha blivit slagen på Dreamland förväntade sig många att aMSa skulle välja den scen som han onekligen var mest bekväm på: den passande namnet Yoshi’s Story. Istället gjorde aMSa det otänkbara: han kontraplockade Mang0 till Final Destination.

Konventionell visdom säger oss att Yoshi bara är en bra karaktär när de har tillgång till plattformar. Det ger dem fler rörelsealternativ, fler mixups och möjligheten att utöka kombinationer. Final Destination, utan plattformar, tar bort alla dessa. Så inte bara hamrade aMSa sin egen karaktär, utan han gjorde det mot Fox, en av de snabbaste karaktärerna i spelet som trivs med FD. Genom att lägga ner sina marker satsade aMSa huset på en sak: hans straffspel.

I flera år var det en spelare som sades ha “touch of death”. När en Fox eller Falco greps av Mew2Kings Black Marth på Final Destination var det liktydigt med att ha din handkontroll kopplad från konsolen. Ekon av “ay, ay, ay” hördes genom många arenor när både räv och fasan skoningslöst kastades mot himlen. Kanske, när aMSa vann Kings of Cali satte tillbaka 2014, överfördes känslan av död, för för ett vackert spel gav aMSa oss en glimt av hur perfektion ser ut.

Efter tre fram och tillbaka lager vardera har vi båda konkurrenterna på sitt sista liv. Med Bobby Scars odödliga ord, “det måste vara sista lager.”

Efter att ha fått en tidig öppning fick Mang0 snabbt 50 %, men aMSa svarade tillbaka och slog Mang0 till kanten. Mang0 hoppade från kanten och startade omedelbart en firefox i hopp om att fånga aMSa off-guard. När Mang0 rusade mot honom, spelade aMSa spelet på en parering: en 2-bildrute som, om den kördes felaktigt, skulle tillåta Mang0 enorm öppning. aMSa skulle dock inte nekas. Pareringen landade och aMSa fortsatte att släppa lös en av de största sekvenserna i Melee-historien.

För första gången på 21 år hade en Yoshi vunnit en major. En supermajor. En turnering som allmänt anses vara den mest staplade i Melee-historien. Han kom från en mindre region, spelade en karaktär som ansågs vara för svag för att tävla på toppnivå, och lyckades besegra några av de bästa spelarna som någonsin rört en GameCube-kontroll. aMSa är ett levande bevis på att engagemang och hjärta är det som utgör en mästare, och gjorde det som många trodde var omöjligt: ​​han vann

Efter hans framgång på The Big House 10 skulle aMSa vinna ytterligare två enorma turneringar: Apex 2022 och Ludwig’s Scuffed World Tour. Nu när han har lyckats vinna inte en, utan två närstridsmajor, har aMSa siktet inställt på ett nytt mål: #1 i världen.

När han bor i Vancouver kommer han att kunna resa till fler evenemang och träna med några av de bästa spelarna som finns. På sin turneringslista för 2023 är han redan registrerad för kanadensiska majors som GOML och Battle of BC. Om han vill uppnå sitt mål måste han fortsätta vinna turneringar, men det är ingen överdrift att säga att en Yoshi kanske bara vinner titeln 2023. Det kommer inte att bli lätt, spelare som Jmook, iBDW, Mang0, Hungrybox , och Zain är alla utmanare också, men om någon har drivkraften och förmågan att få det att hända är det aMSa och hans röda Yoshi.

#Hur #aMSa #blev #Smash #Meleespelare #måste #absolut #upp #med

About the author

admin

Leave a Comment